Danske indsatser
Konflikten i Syrien er nu gået ind i sit 11. år og har resulteret i en af verdens mest alvorlige humanitære kriser. Det syriske samfund er bogstavelig talt bombet årtier tilbage i udviklingen og er nu fanget i en stadigt dybere økonomisk og social krise, som senest er forstærket af COVID-19 pandemiens følgevirkninger og de senere års krise i Libanon.
Over 13 millioner syrere er blevet tvunget fra deres hjem, og heraf er 5,6 millioner flygtet til andre lande i regionen, som også i sig selv er hårdt ramt af krisen. I Libanon er der op mod 1,5 mio. syrere ud af en samlet befolkning på ca. 6,8 mio. Det gør Libanon til det land i verden, som har det højeste antal flygtninge per indbygger. I Jordan er der op mod 1,3 mio. syriske flygtninge, svarende til over 10 procent af befolkningen.
De mange flygtninge belaster store dele af infrastrukturen, sundhedssystemer, bolig- og arbejdsmarked mv. i begge lande og skaber jævnligt indenrigspolitisk uro. Samtidig føler mange blandt befolkningen i landene imidlertid et tæt naboskab med de syriske flygtninge, og et stort antal lokale organisationer er aktive i hjælpearbejdet. De syriske flygtninge bidrager også til lokal udvikling, bl.a. ved at arbejde, efterspørge varer m.v.
Danmark har siden starten af konflikten støttet indsatser i Syrien, Jordan og Libanon med over 3,5 mia. kr. Danmark bidrager hermed til at sikre fortsat beskyttelse af syriske flygtninge i nabolandene ved at tilvejebringe holdbare løsninger inden for bl.a. sundhed, uddannelse og jobskabelse for såvel flygtninge som berørte lokalsamfund. I Syrien understøtter Danmark humanitære indsatser for internt fordrevne og andre sårbare grupper.
I 2022 afgiver Danmark samlet støtte på mindst 700 mio. kr. til indsatser i og omkring Syrien, heraf mindst 370 mio. kr. til humanitære indsatser, 200 mio. kr. til udviklingsindsatser og ca. 130 mio. kr. til stabiliseringsindsatser. Læs mere om de forskellige typer af indsatser her